Avanserte hybrider i Geneve!

Fartstriper over asfalten

Hybrid-biler og elektriske biler er kommet for å bli. Men ikke nok med det. De er hele tiden under utvikling, der det forskes på nye måter som man kan komme seg frem på uten å ta livet av planeten vår. Den usikre og spennende fremtiden for personlig transport har faktisk skapt et underlig par: Bilselskapet Audi og flyselskapet Airbus har slått seg sammen med det VW-eide designfirmaet Italdesign. Dette har de gjort for å kunne skape en dronelignende flygende elektrisk taxi til det kjente Geneva Motor Show. Med det artige navnet “Pop.Up Next” består duoen av en vertikal quadcopter-modul (som ligner en dronelignende maskin) og en liten todørs bybil.

Disse fartøyene er begge elektriske og helt autonome. Ideen er at du kan bestille deg en tur via mobilen, og deretter blir du hentet av Audi pod-taxien. For trafikkfylte ruter kan dronen komme deg til unnsetning. Den plukker deg opp, og lar den lille bilen bli parkert for deretter å plukkes opp senere. Målet med det hele er å finne en løsning på verdens voksende problem med for mye belastning på bytrafikken. Ifølge Audi er denne nyskapende duoen et fleksibelt konsept som åpner opp for mobilitet også i luften. Mange bymennesker ville nok velge å ta et forbrukslån straks dersom de kunne kjøpe seg en flyvende bil!

Fartstriper over asfalten

Et annet kjent bilmerke, Mitsubishi, presenterte sin oppdaterte Outlander PHEV ved bilmessen i Genève. Dette er faktisk verdens mest solgte plug-in hybrid med cirka 150 000 salg bak seg. De kommende oppgraderingene vil føre til15% mer batterikapasitet og 10% mer strøm fra motoren, og de første leveranser av den nyeste modellen forventes å komme til Europa i høst. Ingen vet derimot når USA vil få se de første leveransene av denne versjonen.

To nye hybrider

Allerede på Geneva Motor Show i 2016 viste bilmerket Hyundai frem to hybridmodeller som vi sannsynligvis ikke vil se i virkeligheten: En 48-volt mild hybrid og en plug-in hybrid, der begge er utstyrt med dieselmotorer. Hyundai har et stramt program for å utvide sine grønne teknologiske nyvinninger, noe som omfavner neste generasjons hybrid og den første plug-in hybridmodeller av de nyeste Hyundai Sonata. Den lignende Kia Optima vil også kunne komme til å tilby det samme hybrid-paret. Det gjenstår enda at Hyundai sier noe om SUVer.

SUV ved solnedgangen

Selv om både Hyundai og Kia vurderer å tilby et mer miljøvennlig alternativ til dieselmotorer i noen av sine fremtidige produkter, så er kombinasjonen av diesel og hybrid fortsatt usannsynlig i Nord-Amerika. Inntil nå har ingen amerikanske produsenter planer om å selge et kjøretøy med begge disse systemene.

Active Wheel fra Michelin (som kanskje er mest kjent for sine bildekk) sørger for å drive elektriske kjøretøy med motor kun i hjulene. Dehar nemlig utviklet noe de kaller for et multifunksjonshjul. Dette betyr at inne i felgen finnes det både bremser, et elektronisk fjæringssystem og en el-motor. Drivkildene kan bestå av både to og fire hjul, men dette er avhengig av hvilken mengde kraft som trengs. Begrepet to motorer per hjul eller hjuldrift får i dette tilfellet en helt ny betydning. Hver el-motor kan yte maksimalt 40 hestekrefter, og batteripakken blir integrert i bilen. Batteriet avgjør dessuten hvor langt den kan kjøre.

Categories: Uncategorized
fportfolio